luni, 23 februarie 2009

Razboiul din gaza si jurnalismul

Razboiul din gaza-Razboiul minciunii(fragment din emisiunea de la N24)

...Un război făcut doar pentru că un prim-ministru care a fost acuzat de corupţie are un partid care este gata să piardă alegerile. Şi pentru că mai sunt trei săptămâni, aproape patru până la alegerile din Israel, a hotărât să atace Fâşia Gaza. Pentru că se spune că în general electorilor israelieni le place ca un prim-ministru şi ca un partid să se arate puternic, să se arate plin de forţă şi atunci au început atacul asupra Fâşiei Gaza. O lecţie pe care am mai văzut-o în 2006 când Israelul condus tot de Ehoud Olmert a atacat Libanul... Şi în final al treilea element care m-a uimit a fost valul de minciuni care a însoţit acest război. Se spune întodeauna că în război adevărul este atât de preţios încât trebuie protejat de o cohortă de minciuni. Parcă mai rar am văzut o cohortă atât de mare de minciuni cum am văzut la războiul din Gaza”….

….Alina Tamburu: Nu s-a numit viaţă s-a numit un calvar. Ne-am considerat în Iad. Trăiesc în Palestina de 13 ani dar ce s-a întâmplat în urmă cu trei săptămâni nu a fost niciodată. Tot timpul s-au dat lovituri şi războiul nu a încetat niciodată. Au fost doar momente de pauză. Momente de linişte. Dar pace niciodată. Dar de data asta: groază, isterie, e un genocid. Problema este că este un lagăr. Deci vor să ne desfiinţeze de pe faţa pământului….

(cna-ul)În timpul descrierii conflictului, ecranul a fost splitat, în partea dreaptă fiind prezentat un film care ilustra conflictul armat dintre cele două state: bombardamente, manifestaţii, răniţi, morţi, clădiri ruinate, femei, copii care îşi plâng familia. În partea superioară a ecranului s-a făcut menţiunea: Centrul Naţional Media, Imagini Document.
După prezentarea filmului, în prim plan a fost ilustrată o hartă cu regiunea Israel-Palestina, însoţită de următoarele comentarii:
….Anton Caragea: Aici este Fâşia Gaza în care se desfăşoară actualmente ostilităţile, aceată mică fărâmă sugrumată între Egipt şi statul Israel, un milion şi jumătate de oameni : fără apă, fără combustibil, fără hrană, fără nimic......
Cardinalul Renato Martino, ministrul de justiţie la Vatican a declarat: priviţi condiţiile din Gaza seamănă din ce în ce mai mult cu un mare lagăr de concentare. Lumea nu poate sta deoparte să privească şi să nu facă nimic.....

(concluzia can-lui) Astfel, atitudinea partizană a moderatorului, precum şi lipsa unei alte opinii, au fost de natură a influenţa percepţia publicului cu privire la subiectul dezbătut, public ce nu a beneficiat asfel de o informare corectă şi obiectivă şi a fost privat de posibilitatea de a-şi forma în mod liber o opinie cu privire la faptele şi evenimentele prezentate.

Interesanta concluzie. As spune ca teoretic are dreptate si can-ul asta, dar singura problema este ca putem aluneca pe o panta sau alta indiferent de situatie. Daca cenzuram nu este ok, iar daca nu cenzuram la fel. De bine ce au controlat situatia sunt emisiuni la tv nu in alta parte unde femeia este privita ca un obiect, si cu cat mai dezbracata cu atat mai bine, ba chiar mai mult exista emisiuni cu moderatoare sau realizatoare care nu demult jucau in filme porno, exista emisiuni moderate de oameni fara nici un capatai care isi dau aere de jurnalisti si isi vand sufletul pentru te’miri’ce, oameni pe care i-ai admira pentru inteligenta lor dar nu si pentru taria de caracter sau pentru atitudinea lor, sau impartialitatea lor, si nu in ultimul rand nu pentru obiectivitatea lor. Catamai deontologia pe ei cand ies pe sticla si cand vezi magaoaie de limba infipta in dosul vreunuia sau altuia iti vine sa nu mai deschizi tv-ul in veci.
Sa revenim totusi la oile noastre cum obisnuia sa ne tot spuna un vechi “tovaras invatator”. De cand pana cand tv-ul are acele atribute de impartialitate, informare corecta, obiectiva, opinie libera, si sa nu influenteze perceptia publicului? Pai nu se bazeaza chiar pe aceste lucruri? Sa dezinformeze, sa exagereze si unde nu exista o stire ceva chiar sa o “regizeze”? Ce problema mare era ca nu avea cum sa se informeze publicul cu privire la razboiul din gaza din postul N24. Dar voua chiar nu va este rusine? Cate emisiuni au fost facute pentru a justifica crimele de razboi si nu am vazut nici o persoana care sa spuna “otherwise”, adica acea impartialitate care se invoca marsav de cna. Eram bombardati cu informatii cum ca fata respectivului era in calea atacatorului si atacatorul nu a avut nici o vina, de fapt…vinovat era chiar mortul, si de ce ma rog nenorocitii mai stateau in gaza? Ce mama dracului mai cautau acolo? Aaa am uitat nu aveau actele in regula sa paraseasca poligonul de tragere al armatei lui Dumnezeu. Si vai alta problema. De ce a zis cutarescu invitat la emisiune ca e nenorocire mare, de ce nu multumeste ca I sa dat drumul sa iasa? In loc sa pupe si talpile poporului lui Dumnezeu ca a fost crutata si I sa aprobat cererea de parasire a “poligonului”…Cam nerecunoscatoare fetito… pesemne esti musulmanaca…
Pai da nu mai cazi dumneata in ghearele noastre?
Ce lectie de libertate! Ce lectie de democratie?
Oare are vreo importanta ca nenorocitii aia sunt de o anumita religie? Eu zic ca nu ar trebuii, si daca acolo ar fi fost atei nu zic altceva tot nu trebuiau sa fie casapiti ca la vanatoare de gandaci pentru ca in definitiv: erau oameni.

Niciun comentariu: